Harmony Handmade

Ouă încondeiate – încă o minune realizată manual

  • April 14, 2011 4:09 pm

Întrucât Harmony Handmade stimează şi susţine tot ce este realizat manual, m-am gândit că tot suntem în apropierea Paştelui să vorbim un pic despre un obicei extraordinar de frumos.

Încondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiţia românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească.

Deoarece oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînnoirea naturii, creştinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumuseţe.

Oul văzut ca un simbol primordial, sământa vieţii, potrivit tradiţiei, este vopsit şi încondeiat  în zilele de joi şi sâmbăta din Săptămâna Mare, îndeletnicirea înroşirii ouălor fiind rezervată aproape în exclusivitate femeilor.

Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru că în ornamentaţia lui, de fapt, se operează cu simboluri (soare, lună, cruce, etc.), cu modele din natură (plante, animale, obiecte casnice) şi cu modele de ţesături populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.

Motivele folclorice utilizate sunt: spicul, soarele, frunza şi ca o reconfirmare a creştinătăţii româneşti, crucea.

În Muntenia şi Oltenia, motivele ornamentale sunt naturaliste, dar cu mai puţine culori.

În judeţul Olt se remarcă centrul de la Obaga unde aceasta îndeletnicire populară a fost adusă la nivel de artă.

În Transilvania şi Banat se distinge încondeierea printr-o mare varietate de modele şi culori, iar Ţara Bârsei este renumită pentru desenul şi compoziţia ornamentală şi cromatică de o mare fineţe.

Oamenii au simţit nevoia de a decora, prin diferite metode oul: cu ceară colorată, cu vopsele, cu mărgele, etc.

Decorarea ouălor cu vopsele se face tot cu ajutorul cerii, prin procedeul “batic”. Oul alb, golit de conţinut, se decorează cu ceară pe spaţiile care urmează sa rămână albe. Se scufundă oul în vopsea galbenă, se scoate, se usucă şi se aplică ceara pe spaţiile care vor rămâne, în final, galbene.

Apoi oul se va scufunda în vopsea roşie. Procedeul se repetă în funcţie de numărul de culori, pornindu-se de la culorile mai deschise către cele mai intense. În final oul se acoperă cu un strat de nitrolac, care va da strălucire oului şi va proteja decoraţiunile.

Ornamentica ouălor decorative este extrem de variată, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe şi religioase.

 

În speranţa că v-a făcut plăcere,

Harmony

Leave a Reply